wtorek, 27 października 2015

Morskie jarzyny - chlorella i spirulina


Trzeba przyznać, że stają się coraz bardziej popularne. Polecane są osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy jak i tym, którzy szukają sposobu na wzmocnienie organizmu. Przedstawiam Wam dzisiaj chlorellę i spirulinę.

Za co są wychwalane te morskie jarzyny? Jakie korzyści mamy z przyjmowania tych naturalnych suplementów diety?

Spirulina to mikroalga występująca w zatokach morskich (woda tam zawiera duże stężenie substancji mineralnych i związków organicznych). Jest to roślina o wysokiej wartości odżywczej i potężnych walorach prozdrowotnych.
Podstawowym budulcem spiruliny to białko. Zawiera ona 8 aminokwasów, które nie mogą być wyprodukowane przez nasz organizm tzw. aminokwasy egzogenne. Zawiera beta-karoten - źródło witaminy A, której ilość jest 20-25 razy większa niż w marchewce. Ponadto: zawiera witaminę B1, B2, B12 oraz kwas gamma-linolenowy (GLA), który jest bardzo ważnym kwasem tłuszczowym redukującym cholesterol, a także zapobiegającym nadciśnieniu i chorobom serca.

Poprzez przyjmowanie spiruliny wzmacniamy włosy, skórę i paznokcie. Jest antyalergiczna - zawarty w niej kwas pantotenowy przyczynia się do zapobiegania alergiom!
Tak jak ostropest plamisty (o którym też niedługo o nim napiszę) spirulina działa odżywiająco na komórki wątrobowe - polecana jest osobom w czasie rekonwalescencji po antybiotykoterapii. Jako że jest uznawana za pożywienie, które przyczynia się w znacznej mierze do utrzymania organizmu w dobrej kondycji polecana jest również dla osób w starszym wieku.

Chlorella to jednokomórkowy glon występujący w czystych wodach śródlądowych. Jest obiektem badań m.in ze względu na swoje wyjątkowe właściwości oczyszczająco-regulujące.

Czym wyróżnia się od spiruliny?

Dzięki temu, że posiada więcej chlorofilu ma większe właściwości odtruwające i oczyszczające. Chlorella jest bardzo pomocna dla ludzi z problemami jelitowymi, mającymi problemy z wypróżnianiem się. Poleca się ją również dla tych, którzy potrzebują regeneracji: osobom, które cierpią na zdegenerowane choroby (choroby mięśni, choroby systemu nerwowego). Zawiera Współczynnik Wzrostu Chlorelli (Chlorella Growth Factor - CGF), który wzmacnia układ immunologiczny.
Tak jak spirulina jest szczególnie dobra dla osób z problemami wątrobowymi lub dla tych, którzy piją lub palą.

Koszt sproszkowanych alg za 200 g to ok. 40 zł. Jedna łyżeczka dziennie spokojnie Wam wystarczy :) Można je dodawać do musli, jogurtu, koktajli albo po prostu wymieszać z wodą i wypić :)
Oczywiście dla tych, którzy nie lubią takiej formy są również algi w formie tabletek. Ja akurat osobiście wolę formę sproszkowaną :)









❤ ❤ ❤

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz