Dieta bezglutenowa często wymaga ode mnie szukania zamienników "normalnego" jedzenia. Jeżeli chodzi o makarony to w sklepach jest dosyć spory wybór tego asortymentu: gryczany, kukurydziany, ryżowy... lecz po pewnym czasie i one mi się najzwyczajniej w świecie przejadły. W sklepie z organiczną żywnością natrafiłam na to cudo - a mianowicie makaron z czarnej soi.
Na początku zaciekawił mnie sam kolor, w końcu nie tak często spotykamy na sklepowych półkach czarny makaron. Ponadto gotuje się go max. 5 minut, a jeśli chodzi się do pracy to każdy zaoszczędzony czas się liczy. ;)
Zaskoczył mnie również smakiem - czuć w nim lekko orzechową nutkę. Dzięki temu nie potrzebuje on wyszukanych sosów, wystarczy skropić go oliwą z oliwek lub olejem lnianym i gotowe!
Zalety makaronu:
- wysoka zawartość białka
- duża ilość błonnika
- bogactwo w żelazo
- bez sodu
- bez glutenu
- niewielki poziom węglowodanów
- niewielka zawartość tłuszczów
Podsumowując jest to dobra alternatywa dla osób odchudzających się, bezglutenowców, diabetyków, wegetarian i wegan.
Soja a modyfikacje genetyczne
Soję i biotechnologię często wymienia się jednym tchem. Nie bez przyczyny jak widać na przykładzie Argentyny, gdzie 98% soi to rośliny genetycznie zmodyfikowane. W tym kontekście pojawiają się pytania o ryzyko dla naszego zdrowia jakie niesie ze sobą taka żywność. Prawda jest taka, że nikt nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie przeprowadzono jeszcze długoterminowych badań nad taką żywnością. Ale jedno jest pewne - jeżeli dana żywność powstała z produktów genetycznie modyfikowanych to MUSI zawierać na opakowaniu taką informację.
Makaron z czarnej soi pochodzi z upraw ekologicznych i posiada certyfikat eko PL-03-003282.
http://www.cobico.pl/files/objects/3591/34/PL-03-003282-15-00.pdf 45. Makaron z czarnej soi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz