Skoro już przedstawiłam Wam makaron z czarnej soi to należałoby jakoś go upichcić :)
Ostatnio trochę też kombinuję w kuchni z bakłażanem, także i jego nie mogło go tu zabraknąć.
Ostatnio trochę też kombinuję w kuchni z bakłażanem, także i jego nie mogło go tu zabraknąć.
Ze składników podanych poniżej wychodzą mi 3 porcje (każda po ok. 250 kcal).
Do przygotowania dania potrzebujemy:
- 2 małe bakłażany (ok.500 g)
- 2 sznycle z indyka (ok. 180 g)
- makaron z czarnej soi (może być również z zielonej)
- łyżkę oleju
- sos sojowy
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, zioła prowansalskie, kurkuma
Filet kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, czosnkiem i ziołami. Przykrywamy i odstawiamy na bok. Bakłażany kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i skraplamy go sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Drobno skrojony czosnek i cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy bakłażana. Jak już bakłażan zmniejszy swoją objętość i będzie dobrze przesmażony dodajmy filet z indyka. Podlewamy wszystko wodą oraz dodajemy sos sojowy.
W międzyczasie gotujemy makaron. Czekamy aż woda do końca wyparuje z patelni.
Tak przygotowane składniki wykładamy na talerze i dekorujemy listkami bazylii.
W międzyczasie gotujemy makaron. Czekamy aż woda do końca wyparuje z patelni.
Tak przygotowane składniki wykładamy na talerze i dekorujemy listkami bazylii.
Warto dodać parę słów o bakłażanie :)
Jest on niskokaloryczny (w 100 g ma tylko 20 kcal!). Składa się w 90 % z wody i z 2 % cukru. Ponadto obniża o poziom cholesterolu we krwi, poprawia przemianę materii i zapobiega chorobom układu krążenia. Bogaty w błonnik i potas. Nie zawiera sodu.
Badania potwierdziły, że fioletowa skórka bakłażana ma właściwości antyrakowe.
Podczas przyrządzania bakłażana musicie brać pod uwagę to, że bardzo dobrze chłonie tłuszcz.
Uwaga: Nie należy podawać go dzieciom i kobietom w ciąży, ponieważ jest ciężkostrawny!
♥
Bardzo apetycznie udekorowane. ♥
OdpowiedzUsuń