czwartek, 8 października 2015

Pudding z nasion chia


Szałwia hiszpańska (chia) staje się coraz bardziej popularna. Nie bez powodu jest ona przez nas coraz bardziej ceniona. Nasionka szałwii są bogate w kwasy omega-3, zawierają również 20% białka, 34% tłuszczu i 25% błonnika pokarmowego. Ponadto chia posiada dużą zawartość wapnia, co jest bardzo ważne dla osób, które muszą wyeliminować nabiał z diety. Chia nie zawiera również glutenu.

Nasionka można spożywać bezpośrednio, bez uprzedniego gotowania. Można dodawać je do musli, jogurtu, koktajlu albo zjeść na surowo... chyba że macie ochotę na 'coś słodkiego', wtedy robicie z niego pudding. :D

Przepis jest banalny. Wystarczy zapamiętać proporcje: 2 łyżki nasion chia na 1 szklankę mleka (krowiego lub roślinnego), a cała reszta zależy od Was :) Powiem Wam szczerze, że szałwię dotychczas używałam tylko do musli i płatków... także to jest mój pierwszy pudding.

2 łyżki nasion chia wymieszałam z 1 szklanką mleka bez laktozy 1,5% i cukrem koksowym. Mieszankę odstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia pudding był już gotowy - dodałam do niego mus jagodowy i mięte. Voilà!



3 komentarze:

  1. To zawsze dziwnie wygląda, troszkę jak kawior. ^^
    Mus jagodowy i mięta... Ciekawe połączenie, smakowało? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pyszne :3 Jak się do mnie ładnie uśmiechniesz to Ci zrobię podobny ;)

      Usuń