Szczerze mówiąc, to bardzo rzadko robię zupy. Dotychczas udało mi się zrobić ich może z 3-4. A że 2015 rok jest dla mnie rokiem zmian to i czas przyszedł i na to - czas w końcu częściej gotować zupy!
Szczególnie przy obecnej pogodzie rozgrzewająca zupka jest jak najbardziej wskazana. :)
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki
- 1 łyżeczka mąki
- sos sojowy
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 g mrożonego szpinaku
- mleko (ja użyłam bez laktozy 1,5%)
- 1 jogurt grecki- 100 g sera feta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do garnuszka. Zalewamy to odrobiną wody i sosu sojowego, tak by składniki się dusiły. Kiedy cebulka będzie miękka a większość wody wyparuje to dorzucamy mąkę; chwilę przesmażamy składniki i dolewamy bulion. Do gotującego się bulionu dorzucamy mrożony szpinak i przykrywamy garnuszek; od czasu do czasu mieszając.
Kroimy szczypiorek od cebulki oraz sera feta. Kiedy szpinak się cały rozmrozi dodajemy trochę mleka, by zabielić zupkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozlewamy zupkę na miseczki, dodajemy 1-2 łyżki jogurtu; dorzucamy ser feta i szczypiorek.
I gotowe :D
Czosnek i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do garnuszka. Zalewamy to odrobiną wody i sosu sojowego, tak by składniki się dusiły. Kiedy cebulka będzie miękka a większość wody wyparuje to dorzucamy mąkę; chwilę przesmażamy składniki i dolewamy bulion. Do gotującego się bulionu dorzucamy mrożony szpinak i przykrywamy garnuszek; od czasu do czasu mieszając.
Kroimy szczypiorek od cebulki oraz sera feta. Kiedy szpinak się cały rozmrozi dodajemy trochę mleka, by zabielić zupkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozlewamy zupkę na miseczki, dodajemy 1-2 łyżki jogurtu; dorzucamy ser feta i szczypiorek.
I gotowe :D
Oczywiście można zagęścić zupkę śmietaną, ale MY wybieramy zdrowszą wersję z mlekiem i jogurtem ;)
Smacznego!
♥
Polecam! :)
OdpowiedzUsuń